Friday, 2 June 2017

15 Aktiviti Sukaneka yang AWESOME!


Assalamualaikum.. Selamat berpuasa semua! :)

Agak bersawang blog ni... Sebulan tanpa sebarang post! Syabas, Raihan! LOL! Hahaha... Memang bulan Mei yang lalu bulan yang sangat sibuk untuk saya... Terlalu padat aktiviti sehinggakan tak sempat nak update blog ni. Memandangkan bulan lalu kita dah pun menyambut hari guru dan dalam kesibukan sempat juga pergi ke Tadika anak saya untuk Hari Sukan, saya nampak pelbagai permainan sukaneka yang dijalankan agak menarik dan kreatif. Budak-budak dan cikgu-cikgu semua nampak enjoy jer... Kagum! Hehe... Jadi saya rasa benda yang superb adalah patut untuk dikongsikan di sini supaya senang saya nak rujuk bila-bila diperlukan. Selain itu, saya juga berharap agar post kali ini dapat memberi manfaat kepada semua guru-guru pra sekolah, sekolah rendah mahupun pemilik tadika... Oh ye, tidak ketinggalan untuk orang dewasa, boleh jer ambil idea untuk aktiviti sukaneka ni jika dirasakan sesuai.

Berikut adalah senarai permainan sukaneka yang dimainkan oleh anak-anak berumur antara 4-6 tahun di tadika tersebut. Ada juga saya selitkan permainan tambahan yang saya pernah lihat sebelum ini yang dijalankan di sekolah, atau pun di tempat lain. Okay, here we go...

1) Acara memanah belon
Bahan yang diperlukan:- belon sama banyak untuk setiap kumpulan, pemanah plastik (mainan) yang ada 'suction' tu, cucukkan pencungkil gigi kat bahagian 'suction' tu, double sided tape, polisterin
Cara:- tiup belon banyak-banyak, kemudian lekatkan pada polisterin besar menggunakan double sided tape. Murid panah pada belon supaya belon meletup.
Kiraan markah:- Kumpulan yang paling banyak meletupkan belon, dikira sebagai pemenang. Boleh set masa juga.

2) Acara memancing itik/ikan
Bahan yang diperlukan:- ikan/itik plastik yang dilekatkan magnet kecil dimana-mana bahagian badan itik tersebut, besi panjang untuk dijadikan alat menarik magnet pada itik, bakul untuk letak itik yang sudah dipancing, besen besar dipenuhkan dengan air
Cara:- Murid dibahagikan dalam kumpulan dengan bilangan sama banyak. Murid berlari bergilir-gilir untuk menangkap itik dari dalam besen, kemudian meletakkannya dalam bakul yang disediakan. Murid berlari semula ke barisan, murid seterusnya akan mengulangi aktiviti yang sama.
Kiraan markah:- Kumpulan yang paling cepat selesai menangkap itik akan dikira sebagai pemenang.

3) Acara 'passing' gelang getah menggunakan straw
Bahan yang diperlukan:- straw, gelang getah
Cara:- Murid-murid beratur. Kemudian, murid berlari kearah hadapan dengan straw di mulut (letak gelang getah di check point ini), ambil satu gelang getah, sangkutkan pada straw, pass kepada murid seterusnya tanpa menggunakan tangan. straw bertemu straw, pandai-pandailah alihkan gelang getah tu kat straw kawan. :D

4) Acara mencari gula-gula dalam tepung
Bahan yang diperlukan:- tepung, gula-gula, pinggan/mangkuk untuk letakkan gula-gula dan tepung tu.
Cara:- Murid dibahagikan dalam kumpulan. Berlari ke check point (tempat letak tepung dan gula-gula), mencari gula-gula dengan mulut, tangan harus diletakkan dibelakang badan... dah dapat gula-gula, alihkan ke dalam mangkuk lain yang disediakan. Haha... Tak boleh bayangkan kalau cikgu yang main benda ni. Hahahahaha...
Kiraan markah:- Set masa. Kumpulan dengan gula-gula terbanyak akan menang.

5) Acara makan buah epal
Bahan yang diperlukan:- epal (ikut bilangan peserta), tali panjang
Cara:- Ikat epal pada tali panjang, kemudian regangkan tali tersebut ikat pada tiang atau batang pokok (jadi macam ampaian kain tu...). Minta murid-murid letak tangan dibelakang badan dan mula makan epal sehingga habis.
Kiraan Markah:- Yang paling cepat habis makan epal tu yang akan menang. Hahaha... Serius susah nak main benda ni... Nampak simple, tapi payah wooo...

6) Acara penuhkan botol dengan air
Bahan yang diperlukan:- Straw atau span, botol dan sebaldi air (ikut bilangan kumpulan)
Cara:- Murid dibahagikan dalam beberapa kumpulan. Murid berlari kearah baldi yang mengandungi air. Murid mengambil air menggunakan straw/span, kemudian murid masukkan air ke dalam botol yang disediakan.
Kiraan Markah:- Masa ditetapkan. Kumpulan yang dapat mengumpul paling banyak air adalah pemenangnya.

7) Acara menghias makanan
Bahan yang diperlukan:- pencungkil gigi, makanan seperti mi segera, kek, nasi goreng dll, sayur-sayuran seperti tomato, salad, cili, lain-lain makanan yang boleh dijadikan hiasan seperti sosej, keju, mayonis.. pisau, papan pemotong.
Cara:- Murid dibahagikan dalam kumpulan. Murid diberi masa untuk menghias makanan.
Kiraan Markah:- Kreativiti adalah paling utama. Lihat dari segi cara potongan sayur, hiasan sos dll..

8) Permainan kerusi muzikal
Bahan yang diperlukan:- Kerusi (kurang 1 bilangannya berbanding bilangan murid), lagu
Cara:- Sorang kena jaga lagu... Mainkan lagu kemudian stop dan semua kena berebut tempat... Seorang yang tak dapat seat tu dikira kalah.
Kiraan Markah:- Semakin lama semakin kurang bilangan kerusi dan murid. Sampai la tinggal dua orang murid dengan 1 kerusi je... Masa ni penentu siapa yang menang (yang dapat duduk)!

9) Juara longkang
Bermain bowling tetapi markah terendah akan menang! Sebab tu lah namanya JUARA LONGKANG... Best kan! Hahahahaaa...

10) Aktiviti Pancing Tin Minuman
Bahan yang diperlukan:- ranting/kayu (untuk jadi batang pancing), tali yang diikatkan mata kail atau pencungkil gigi yang dilintangkan pada hujung tali, tin kosong
Cara:- Take turn sorang demi sorang dalam kumpulan... Siapa cepat dia menang!
Kiraan Markah:- Kumpulan paling banyak mengumpul tin dikira sebagai pemenang.

11) Acara Mengalih Kacang Tanah Menggunakan Chopstik
Bahan yang diperlukan:- Chopstik untuk setiap kumpulan, kacang tanah dengan jumlah yang sama banyak diletakkan dalam pinggan.
Cara:- Take turn sorang demi sorang dalam kumpulan... Siapa cepat dia menang!
Kiraan Markah:- Kumpulan yang dapat mengalihkan semua kacang dengan pantas dikira sebagai pemenang.

12) Musang Berjanggut
Bahan yang diperlukan:- dulang besar, pelbagai jenis kekacang, beras, cengkih, cili kering dll
Cara:- Setiap kumpulan diberikan bahan-bahan yang telah bercampur aduk. Ahli kumpulan perlu asingkan semua bahan mengikut masa yang ditetapkan.
Kiraan Markah:- Bergantung kepada kepantasan atau kreativiti menyusun bahan-bahan yang diasingkan.

13) Acara Baling Gelung dalam Skittle
Bahan yang diperlukan:- Skittle mengikut bilangan kumpulan, Gelung bersaiz kecil. Ala-ala main kat funfair giteww.. Hehee
Cara:- Minta peserta baling gelung ke skittle.
Kiraan Markah:- Kumpulan yang paling banyak mengumpul gelung, menang!

14) Acara lari bawa aiskrim gergasi
Bahan yang diperlukan:- Skittle (lagi besar lagi thrill... Haha), bola, Beberapa pundi kacang (konon-konon topping aiskrim)
Cara:- Terbalikkan skittle, letakkan bola dan beberapa pundi kacang atau apa-apa bahan yang sesuai atas bola tersebut. Berlari kearah ahli kumpulan membawa kon aiskrim gergasi tersebut.
Kiraan Markah:- Kumpulan yang paling cepat, dikira sebagai pemenang.

15) Dari Mata ke Mulut
Bahan yang diperlukan:- Biskut
Cara:- Semua peserta duduk dengan kepala didongakkan sedikit ke atas. Sekeping biskut diletakkan di atas mata. Peserta cuba alihkan biskut tersebut tanpa menggunakan tangan.
Kiraan Markah:- Siapa cepat dia menang!
Serius, ni aktiviti paling lawak saya lihat viral di facebook baru-baru ini... Hahahahaaa... Boleh try tengok video ni... Hahahahaa...



Sekiranya anda ada cadangan aktiviti sukaneka yang lain, share lah dengan saya dan reader yang lain. Senaraikan di ruangan komen ya... Thanks... :)

No comments:

Post a Comment