Thursday, 17 March 2016

Tebus Hadiah Percuma : Untungnya Pengguna Printer HP!


Sumber gambar: Internet

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua..

Tahukah anda bahawa setiap kali anda menukar 'ink' printer Hewlett Packard (HP), anda boleh menuntut hadiah dari mereka? Untuk pengetahuan anda, Hewlett Packard (HP) bermurah hati untuk memberi 'reward' kepada pengguna 'ink' original! Pada mulanya saya rasa pelik dengan tawaran ini, risau juga SCAM. Tapi setelah diperiksa ternyata ianya benar... Cuma, anda perlulah bersabar untuk menunggu hadiah anda sampai di depan muka pintu anda kerana mereka mengambil masa lebih kurang 2-3 bulan untuk memproses permintaan anda!

Bagaimana untuk menebus cenderamata tersebut? Ikuti langkah-langkah mudah seperti yang saya senaraikan di bawah ini:-

1. Baiklah, pertama sekali, pastikan anda tidak melakukan apa-apa pengubahsuaian printer terutama mengubah tempat 'ink'!
2. Setiap kali kita 'install' ink baharu yang ORIGINAL dalam printer, notifikasi tentang penebusan hadiah akan terpapar di skrin komputer.
3. Pastikan komputer anda tersambung ke talian internet/wifi kerana borang penebusan hanya akan terpapar di laman web HP. Isikan borang penebusan tersebut dengan lengkap. Anda perlu mengisi tarikh pembelian printer (yang ni saya memang agak-agak sahaja, sebab dah lupa tarikh sebenarnya!) dan anda akan diminta untuk menyimpan resit pembelian ink tersebut. Jangan risau, sekiranya tiada resit, saya pun tak simpan resit. Semasa barang dihantar, mereka tak minta pun untuk semak resit ink tersebut!
4. Hantar borang tersebut. (Online)
5. Anda akan menerima email notifikasi penebusan hadiah sejurus anda membuat permohonan penebusan hadiah.
6. Tunggu barang yang ditebus sampai di depan pintu rumah anda! Memang akan ambil masa yang agak lama, tapi pada saya, kita tak rugi apa-apa, claim sahaja, dapat tak dapat belakang cerita! Walllaaaa! Kali ini saya dapat set alat tulis Minie Mouse yang comel. Ok la tu, FREE kannn.. :)

Mengapa HP buat sistem reward seperti ini? Melalui pembacaan saya, saya dapati syarikat HP sengaja membuat sistem reward ini untuk mengesan penggunaan 'ink' tiruan, dan mengesan penjualan 'ink' tiruan yang berada di pasaran. Oleh sebab itu, mereka minta kita nyatakan tempat pembelian 'ink', rupanya untuk memudahkan mereka mengesan kegiatan tidak bertanggung jawab sesetengah penjual yang menjual 'ink' printer HP yang 'palsu'.

Ok semua, selamat mencuba! :)

Nota kaki : Saya pengguna printer HP Deskjet Ink Advantage 2545

15 comments:

  1. Hakak dh 10 kali tebus. 7 kali dpt kertas utk print gambar. 3 kali dapat stationary... Hehehe

    ReplyDelete
  2. Yay! Free kan.. Tu yang best tu! :D

    ReplyDelete
  3. Xtau pun selama nim..sedih sgtt xdpt hadiah..😭😭😭

    ReplyDelete
  4. Saya tak pernah tebus...ingat scam..rugi2

    ReplyDelete
  5. Saya tak pernah tebus...ingat scam..rugi2

    ReplyDelete
  6. Lepas ni bila install ink baru, jangan lupa claim ya.. :)

    ReplyDelete
  7. Saya dah tebus beberapa kali... Mmg lepas tebus xpayah menunggu... Makan bulan baru dpt... Hehehehe

    ReplyDelete
  8. Haha sy pun xpernah claim..xpe lps ni pasti claim

    ReplyDelete
  9. Haha sy pun xpernah claim..xpe lps ni pasti claim

    ReplyDelete
  10. Pernah suami claim dpt kertas foto

    ReplyDelete
  11. Twsm....atas info ni. Tak tau pulak ada rewardπŸ˜ƒπŸ˜ƒπŸ˜ƒ

    ReplyDelete
  12. Claim jgn tak claim..hak kita sebagai pengguna..huhu

    ReplyDelete